Γενική οδοντιατρική 

kid-dental

Παιδοδοντία

Η οδοντική μικροβιακή πλάκα είναι ένα λεπτό στρώμα βακτηρίων (βιουμένιο) που κολλά στην επιφάνεια των δοντιών. Η πλάκα αλληλεπιδρά με διάφορα συστατικά (άλατα από το σάλιο, οξέα που παράγουν τα βακτήρια κ.ά.) και σταδιακά σκληραίνει σχηματίζοντας την πέτρα ή τρυγία.
Η πέτρα αποτελεί ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορούν σταδιακά να προκαλέσουν τερηδόνα, υφίζηση των ούλων, ουλίτιδα.
Η πλάκα μπορεί να απομακρυνθεί με το συχνό και σωστό βούρτσισμα. Αν όμως εξελιχθεί σε πέτρα, πρέπει να γίνει οδοντιατρικός καθαρισμός (αποτρύγωση) και στίλβωση των δοντιών.
Ο καθαρισμός καλό είναι να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Συνήθως στα πλαίσια ενός ετήσιου οδοντιατρικού ελέγχου και ανάλογα βέβαια με τις ανάγκες του ασθενή, προτείνεται να πραγματοποιείται και ο καθαρισμός.
Τα ένθετα και τα επένθετα έχουν την ίδια λειτουργία με τα κοινά σφραγίσματα αλλά ενδείκνυνται σε περίπτωση εκτεταμένης φθοράς λόγω τερηδόνας ή κατάγματος.

Όταν για την αποκατάσταση οπίσθιων δοντιών πρέπει να αφαιρεθεί μεγάλο κομμάτι οδοντικής ουσίας, τότε το απλό σφράγισμα δεν είναι αποτελεσματικό. Η απωλεσθείσα όμως οδοντική ουσία μπορεί να είναι τόσο μεγάλη ώστε να χρειαστεί θήκη.

Στην περίπτωση αυτή προτιμώνται τα ένθετα (δεν υπερβαίνουν τα όρια της κοιλότητας που έχουμε ανοίξει στο δόντι) ή τα επένθετα (φτάνουν έξω από τις κορυφές των δοντιών).

Φτιάχνονται από πορσελάνη ή συνθετική ρητίνη και προσαρμόζονται στο συγκεκριμένο δόντι, αφού χρειάζεται πρώτα να παρθεί αποτύπωμα του παρασκευασμένου δοντιού και στη συνέχεια να κατασκευαστεί το ανάλογο ένθετο ή επένθετο από τον οδοντοτεχνίτη. Στο τέλος ο οδοντίατρος τα συγκολλά στο προς αποκατάσταση δόντι.

Σε σχέση με τα κοινά σφραγίσματα από μεταλλικό αμάλγαμα, τα ένθετα-επένθετα έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:
– Είναι πιο ανθεκτικά και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
– Μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για σπάσιμο του αδυνατισμένου από την ενδοδοντική θεραπεία δοντιού.
– Προσφέρουν πολύ ανώτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Τα ένθετα-επένθετα από ρητίνη είναι οικονομικότερα από τα πορσελάνινα χωρίς όμως να υστερούν ούτε αισθητικά ούτε σε αντοχή. Επιπλέον μπορούν να διορθωθούν ευκολότερα αν παραστεί ανάγκη.