Παιδοδοντία 

Στο ιατρείο παρέχεται όλο το φάσμα παιδοδοντικών υπηρεσιών
όπως είναι η φθορίωση, προληπτικά σφραγίσματα, εξαγωγές νεογιλών κ.λ.π.,
που είναι απαραίτητα να γίνουν στο στόμα των παιδιών
ώστε να χτισθεί μια άριστη αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο παιδί και τον οδοντίατρο.

kid-dentalΕξαιρετικά σημαντική είναι η πρώτη επαφή του παιδιού με τον οδοντίατρο αφού έχει διαπιστωθεί ότι σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνεται ο τρόπος που κατόπιν ως ενήλικας αυτός θα αντιλαμβάνεται την επίσκεψη στο οδοντίατρειο.

Η σημαντικότερη δυσκολία στη συνεργασία του οδοντιάτρου με τα παιδιά είναι ο φόβος, που δυστυχώς έχει ήδη καλλιεργηθεί κακώς, -εσκεμμένα ή ακουσίως- από το περιβάλλον του παιδιού (γονείς, παππούδες, φίλοι κλπ.), ενδεχομένως πριν ακόμα ο μικρός ασθενής διαβεί το κατώφλι του οδοντιατρείου.

Για παράδειγμα το παιδάκι έχει ήδη ακούσει πριν από την πρώτη επίσκεψη ότι «ο οδοντίατρος δε θα σε πονέσει γιατί θα σου κάνει ένεση…» και άλλα πολλά τέτοια. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει μια ορθή διαχείριση του άγχους των μικρών ασθενών μας, να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους και να τα καθοδηγήσουμε σωστά σε θέματα ατομικής στοματικής υγιεινής.

Για παράδειγμα ο οδοντίατρος απευθυνόμενος στο μικρό ασθενή, θα του πει αντίστοιχα πως «θα βάλει σταγονούλες προκειμένου το δοντάκι να κοιμηθεί…» σε αντίθεση με τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν παραπάνω. Σε γενικές γραμμές η ψυχολογική προσέγγιση χτίζει τα θεμέλια προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια σωστή θεραπεία.

Νεογιλά Δόντια
Τα πρώτα δόντια του παιδιού ονομάζονται νεογιλά. Είναι σημαντικά στη ζωή μας γιατί κάτω από αυτά σχηματίζονται τα μόνιμα δόντια. Μετά τους πρώτους 6 μήνες ζωής του παιδιού περίπου αρχίζουν να εμφανίζονται και ολοκληρώνονται όταν το παιδί είναι σχεδόν 2,5 χρονών. Μέχρι την ηλικία των 6 -7 χρόνων διατηρούνται στη στοματική κοιλότητα, οπότε αρχίζει η σταδιακή απόπτωση και αντικατάστασή τους από τα μόνιμα δόντια. Η πλήρης αλλαγή τους ολοκληρώνεται φυσιολογικά συνήθως στα 12-13 έτη, οπότε πλέον υπάρχουν αποκλειστικά τα δόντια εκείνα τα οποία θα παραμείνουν σε όλη μας τη ζωή.
Είναι πολύ σημαντικό για κάθε παιδί να διατηρήσει όλα τα νεογιλά του δόντια μέχρι και την φυσιολογική τους απόπτωση. Όταν αυτό για διαφόρους λόγους δεν συμβαίνει και τα νεογιλά δόντια χάνονται αρκετά νωρίτερα, τότε πιθανώς να προκύψουν προβλήματα ομιλίας, ορθοδοντικά, συγκλεισιακά κ.α.. Για αυτό το λόγο συνίσταται η ανά εξάμηνο τακτική παρακολούθηση της οδοντογναθικής ανάπτυξης του παιδιού. Έτσι είναι δυνατό κάθε μικρή βλάβη να διαγιγνώσκεται έγκαιρα, ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα. Παράλληλα δίνονται οδηγίες στοματικής υγιεινής, διατροφής και χρήσης φθοριούχων σκευασμάτων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.
Τους δύο βασικούς πυλώνες στα πλαίσια της προληπτικής οδοντιατρικής που πραγματοποιούνται στο οδοντιατρείο, αποτελούν οι προληπτικές εμφράξεις και η φθορίωση των δοντιών.

Προληπτικές Εμφράξεις

Οι προληπτικές εμφράξεις ή Sealants είναι μία μέθοδος που εφαρμόζουμε για να καταπολεμήσουμε τον τερηδονισμό των δοντιών. Είναι λεπτόρρευστες ουσίες που τοποθετούνται στη μασητική επιφάνεια των δοντιών και καλύπτουν τις φυσιολογικές οπές και σχισμές που βρίσκονται σε αυτή, με σκοπό να μην συσσωρεύεται έτσι τροφή και παράλληλα να μπορούν να καθαρίζονται ευκολότερα, ώστε να προστατευτεί το δόντι από την τερηδόνα. Οι εμφράξεις αυτές απελευθερώνουν φθόριο με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του δοντιού. Η όλη διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη, απαιτεί λιγοστό χρόνο και δεν χρειάζεται καθόλου τρόχισμα του δοντιού ούτε βεβαίως και αναισθησία. Οι προληπτικές εμφράξεις ασφαλώς χρειάζονται επανέλεγχο μία φορά το χρόνο για να διαπιστώνεται η κατάστασή τους και βεβαίως έτσι να προλαμβάνουμε, δίδοντας σωστές συνήθειες διατροφής και στοματικής υγιεινής, τα έντονα προβλήματα τερηδόνας στις μικρές ηλικίες.

Φθορίωση

Το φθόριο βοηθά στην αύξηση αντοχής των δοντιών στην τερηδόνα και χρησιμοποιείται για την πρόληψη και μείωση της τερηδονικής προσβολής στα παιδικά δόντια. Για αυτό το λόγο ως κύρια πηγή πρόσληψης φθορίου είναι η φθοριούχος οδοντόκρεμα. Επιπλέον στο οδοντιατρείο επιτελείται η φθορίωση, που είναι μια πολύ απλή διαδικασία, εντελώς ανώδυνη η οποία δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τα παιδιά. Ο οδοντίατρος κρίνει πότε είναι χρήσιμο να ξεκινήσει η διαδικασία φθορίωσης για κάθε παιδί. Ουσιαστικά, χρησιμοποιείται κατά τον ενδεδειγμένο τρόπο ειδικό gel φθορίωσης, αποσκοπώντας σε μια εφάπαξ ενισχυμένη δόση φθορίου που προσλαμβάνεται από τους οδοντικούς ιστούς.