Η σοβαρή περιοδοντίτιδα, όπως ορίζεται από τα τυπικά κριτήρια περιοδοντολογίας, προβλέπει πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών που υποφέρουν από κίρρωση του ήπατος όποια κι αν είναι η αιτία της, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα ερευνητών.
Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με την κίρρωση του ήπατος!
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για το Ήπαρ του 2017, περιελάμβανε 184 ασθενείς με κίρρωση οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αξιολογήσεις για τη στοματική τους υγεία και παρακολουθήθηκαν για ένα χρόνο, κατά μέσο όρο.
“Η περιοδοντίτιδα μπορεί να λειτουργήσει ως μια επίμονη πηγή μετατόπισης στοματικών βακτηρίων, προκαλώντας φλεγμονή και αυξημένες επιπλοκές στην κίρρωση,” είπε η Lea Ladegaard Grønkjaer, PhD, RN, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Aarhus στη Δανία και επικεφαλής της μελέτης. “Επειδή όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα δώσουν κίνητρο για περισσότερες έρευνες πάνω σε αυτό το θέμα.“
Όταν ξεκίνησε η μελέτη, το 44% των ασθενών είχαν σοβαρή περιοδοντιτιδα. Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς πεθάναν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Η σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και της θνησιμότητας προσαρμόστηκε ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την αιτία της κίρρωσης, τη βαθμολογία Child-Pugh, τη βαθμολογία Model of End-Stage Liver Disease, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, και τη βαθμολογία που σχετίζεται με τους κινδύνους που προέρχονται από διατροφικές συνήθειες. Η θνησιμότητα οφειλόταν κυρίως στις επιπλοκές της κίρρωσης.
Στην Ευρώπη, σημείωσαν οι ερευνητές, η κίρρωση του ύπατος είναι υπεύθυνη για το 1% μέχρι 2% όλων των θανάτων και αποτελεί την κύρια αιτία μεταμόσχευσης ήπατος. Εν τω μεταξύ, περισσότερο από το 35% του ευρωπαϊκού ενήλικου πληθυσμού έχει περιοδοντίτιδα, με το 10% έως 15% να έχει σοβαρές μορφές της νόσου.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιοδοντίτιδα εμπλέκεται στην ανάπτυξη των παθήσεων του ήπατος και ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κλινική πορεία μετά από μεταμόσχευση ήπατος.
“Αυτή η μελέτη καταδεικνύει τη σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και του κινδύνου θανάτου σε ασθενείς με υπατική νόσο,” δήλωσε ο Philip Newsome, PhD, του Κέντρου Ελέγχου Ήπατος στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Τη Μελέτη του Ήπατος.
“Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται τώρα για να διαπιστωθεί εάν η βελτίωση της φροντίδας των ούλων μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος.”
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1918-severe-periodontitis-predicts-higher-cirrhosis-mortality