Μελέτες δείχνουν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι επιβλαβές για τη στοματική υγεία

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές μεταξύ νεαρών ενηλίκων και ενεργούς και μη καπνιστές επειδή θεωρείται ως μία υγιής εναλλακτική επιλογή έναντι του κλασικού τσιγάρου. Ωστόσο, σε δύο πρόσφατες μελέτες από επιστήμονες στις ΗΠΑ και τον Καναδά βρέθηκε πως η έκθεση στον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλεί βλάβη στους ουλικούς ιστούς, που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, μόλυνση και περιοδοντική νόσο.
Και στις δύο μελέτες διερευνήθηκε η επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη στοματική υγεία σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο με in vitro πειράματα. Η ομάδα του καθηγητή M.Rouabhia από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λαβάλ στο Quebec του Καναδά εξέθεσε τα ουλικά επιθηλιακά κύτταρα στον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, βρίσκοντας πως ένας μεγάλος αριθμός αυτών των κυττάρων πέθαναν μέσα σε λίγες ημέρες. ‘’Το στοματικό επιθήλιο αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού έναντι της μικροβιακής μόλυνσης’’, εξηγεί ο καθηγητής Rouabhia. ‘’Αυτό το επιθήλιο μας προστατεύει από διάφορους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα.’’
Για να προσομοιωθεί η κατάσταση στο στόμα ενός ανθρώπου κατά την εισρόφηση του καπνού, οι Καναδοί ερευνητές τοποθέτησαν ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα σε ένα μικρό θάλαμο που περιείχε υγρό παρόμοιο με το σάλιο. Ο καπνός του ηλεκτρονικού τσιγάρου αντλήθηκε μέσα στον θάλαμο σε ποσοστό δύο εισπνοών διάρκειας 5’’ ανά λεπτό για 15’ την ημέρα. Οι παρατηρήσεις με το μικροσκόπιο έδειξαν πως το ποσοστό κυτταρικού θανάτου που είναι περίπου 2% σε μη εκτεθειμένες κυτταρικές καλλιέργειες, αυξήθηκε στο 18, 40 και 53% μετά από μία, δύο και τρεις ημέρες έκθεσης στον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αντίστοιχα.
‘’Αντίθετα με ότι πιστεύαμε, οι καπνοί του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι απλά νερό’’, δηλώνει ο καθηγητής Rouabhia. ‘’Παρόλο που δεν περιέχει ενώσεις πίσσας όπως ο καπνός του κανονικού τσιγάρου, εκθέτει τους στοματικούς ιστούς και την αναπνευστική οδό σε χημικές ενώσεις που δημιουργούνται από την θέρμανση της φυτικής γλυκερίνης, της προπυλενικής γλυκόλης, και του αρώματος νικοτίνης στο υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου.’’
Οι αθροιστικές επιδράσεις αυτής της κυτταρικής βλάβης δεν έχουν ακόμη καταγραφεί, αλλά είναι ανησυχητικές, σύμφωνα με τον Rouabhia. ‘’Η βλάβη στον αμυντικό φραγμό του στόματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης, φλεγμονής και ουλικής νόσου. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκινογένεσης. Αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί στο μέλλον’’, καταλήγει ο ίδιος.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στις ΗΠΑ κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα. Ο Dr. Irfan Rahman, καθηγητής Περιβαλλοντικής Ιατρικής στην Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου και οι συνάδελφοί του εξέθεσαν κυτταρικές καλλιέργειες ανθρώπινων επιθηλιακών κυττάρων και ινοβλαστών του περιοδοντικού συνδέσμου στον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου. ‘’Αποδείχθηκε πως όταν οι καπνοί από το ηλεκτρονικό τσιγάρο καίγονται, προκαλείται απελευθέρωση φλεγμονωδών πρωτεϊνών, που αυξάνουν το κυτταρικό στρες, με συνέπεια βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα στοματικά νοσήματα’’, εξηγεί ο ίδιος.
Τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα διαθέτουν μία μπαταρία, μία θερμαντική συσκευή και μία σύριγγα που περιέχει υγρό, το οποίο αποτελείται τυπικά από νικοτίνη, αρωματικές ενώσεις και άλλες χημικές ουσίες. Οι ερευνητές στις ΗΠΑ βρήκαν πως οι αρωματικές χημικές ενώσεις επηρεάζουν επίσης αρνητικά τα ουλικά κύτταρα. ‘’Μάθαμε πως οι αρωματικές ενώσεις-ορισμένες σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλες-καθιστούν τη βλάβη στα κύτταρα ακόμη χειρότερη’’, αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης F.Javed, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Eastman για τη Στοματική Υγεία’’, τμήματος του ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου.
‘’Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και συγκριτικών μελετών, για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων του ηλεκτρονικού τσιγάρου για την υγεία μας’’, καταλήγει ο Rahman, που θα επιθυμούσε οι κατασκευαστές να αποκαλύπτουν όλα τα υλικά και τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Πηγή Omnipress