Ενδοδοντία

Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση, όπως συνηθίζεται πολλές φορές να ονομάζεται) είναι η θεραπεία που πραγματοποιείται προκειμένου να γίνει ο καθαρισμός του “άρρωστου” πολφού (ο πολφός είναι μια κοιλότητα μαλακού ιστού στο εσωτερικό του δοντιού).

Η ενδοδοντική θεραπεία εφαρμόζεται απαραίτητα όταν ο πολφός μολύνεται λόγω κάποιας βαθιάς τερηδονικής κοιλότητας ή κατάγματος/τραυματισμού που επιτρέπουν την είσοδο μικροβίων.

Το δόντι δεν μπορεί να θεραπευτεί μόνο του ή με φαρμακευτική αγωγή. Επειδή από τον πολφό ξεκινούν οι ριζικοί σωλήνες (“όπου περνάνε τα νεύρα”), πιθανώς ο ασθενής να πονέσει ανάλογα με την “παθολογία” του πολφού, πολύ έντονα πριν τη θεραπεία.

Κατά την ενδοδοντική θεραπεία ο οδοντίατρος “ανοίγει” το δόντι, εισέρχεται στη ρίζα του, απολυμαίνει τους ριζικούς σωλήνες με μηχανικά και χημικά μέσα, αφαιρεί τον παθολογικό πολφικό ιστό και διαμορφώνει κατάλληλα το σχήμα των ριζικών σωλήνων.

Έπειτα οι ριζικοί σωλήνες καθαρίζονται και εμφράσσονται με ένα ειδικό υλικό.

Πλέον το δόντι είναι έτοιμο να σφραγιστεί μόνιμα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι πολύ συχνό να πραγματοποιηθούν μικρές ενδοστοματικές ακτινογραφίες.

Η “απονεύρωση” είναι μια από τις συνηθέστερες οδοντιατρικές εργασίες και επιτρέπει στους ασθενείς να διατηρήσουν τα φυσικά τους δόντια στον οδοντικό τους φραγμό.

Αν δεν πραγματοποιηθεί έγκαιρα, η λοίμωξη πιθανώς θα προσβάλλει το πέριξ του δοντιού οστό και τελικά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εξαγωγή του δοντιού.